Tuhkapäev

JAGA FACEBOOKIS

Lugege Jesaja 58:1-11

Eks ole ju mulle meeldiv paast niisugune: päästa valla ülekohtused ahelad, teha lahti ikke rihmad, lasta vabaks rõhutud ja purustada kõik ikked? (Jesaja 58:6)

Eelmisel aastal lugesin ühest venekeelsest Päevasõnast mõtisklust tuhkapäeva kohta, millest ma polnud midagi kuulnud. Uurisin välja, et tegemist on Suure paastu algusega, millel on õigeusu traditsioonis oluline koht. Sellel päeval viiakse läbi sümboolseid riitusi, näiteks tehakse usklike otsaesisele tuhaga ristimärk meie inimliku olemuse rõhutamiseks. Sel päeval algab enesesse süüvimise ja Jumala otsimise aeg. Me oleme siis valmis loobuma millestki meeldivast, aga ka valmis Kristuse nimel teiste teenimiseks. Prohvet Jesaja kaudu annab Jumal teada: ”Eks ole ju mulle meeldiv paast niisugune: päästa valla ülekohtused ahelad, teha lahti ikke rihmad, lasta vabaks rõhutud ja purustada kõik ikked? Eks see ole murda oma leiba näljasele ja viia oma kotta viletsad kodutud, kui sa näed alastiolijat ja riietad teda ega hoidu oma ligimesest? (Js 58:6-7) Paast tähendab lisaks loobumisele ka palvet, piiblilugemist ja Jumala teenimist ligimeste aitamise kaudu. See on meie eesõigus!

Galina Samson (Voronež, Venemaa)

PALVE:
Armas Jumal, anna meile jõudu tõeliselt paastuda, näidates üles õiglust ja kaastunnet oma ligimeste suhtes. Jeesuse nimel. Aamen.

PÄEVA MÕTISKLUS:
Kuidas on õige paastuda?

PALVE TULIPUNKT:
Need, kes alustavad paastu

Otsid vanemaid postitusi? Vaata arhiivi.